Город

Вирощування баклажанів. А вам це треба?

Я практично відмовилася від вирощування баклажанів. У цій статті розповім чому.

Настав час, Дорогі Садівники! Посівна пора. Хочеться посадити буквально все і побільше. Зі своїм хом’яком я борюся не один рік: кількість висаджуються томатів скоротила майже в два рази, як і огірків і кабачків. Від деяких культур майже відмовилася. Одна з них – баклажан.

Причина 1. Баклажани – великі любителі тепла

Короткочасні зниження температури ( скажімо, до +10 ° С) можуть погубити посадки баклажанів. У кращому випадку, загальмувати їх розвиток.

У нас в Сибіру, наприклад, нічні заморозки можуть бути і на початку червня. Без хорошого укриття не обійтися!

Баклажани добре розвиваються при температурі 24°-28°С, нічна температура – не нижче 12°-15°С.

Причина 2. Довгий період вегетації

Скоростиглі баклажани плодоносять з 70 – 85 дні після сходів. Так стверджують виробники насіння. На ділі додавайте кілька тижнів до терміну.

Не велика біда, але треба враховувати цей момент.

Причина 3. Баклажана властиві грибкові захворювання

Антракноз, біла і сіра гниль, борошниста роса, фітофтороз, чорна ніжка і інші неприємності. Баклажани схильні до грибкових захворювань. Візуально це виглядає як гниття стовбура, в’янення листя і плями білі, сірі на листі і плодах.

Знадобиться постійна увага: провітрювання укриття, обробка фунгіцидами, розпушування грунту і акуратний своєчасної полив. Плюс до посівна обробка насіння і ґрунту.

Причина 4. Займають багато місця

Так само середньорослі баклажани займуть добру половину підвіконня.

Причина 5. Баклажан – знахідка для комах-шкідників.

На моїх баклажанах в різний час орудували білокрилка і тля.

Обробляти отрутами зовсім не хочеться. Я за здоровий, чистий урожай! Залишаються народні засоби: зелене мило, настій полину, пижма і пр.

Причина 6. Зберігання

У холодильнику мої баклажани зберігаються не більше двох місяців. До речі, капуста в холодильнику не втрачається до весни.

Як варіант – козенят. Правда, частина корисних речовин втрачається, як і зовнішній вигляд після розморожування.

Причина 7. Потреба сім’ї

Так, є море рецептів. Сусідка моєї мами смажить баклажани з яєчнею.

Мої домашні рецепт не оцінили.

Баклажани не погані в консервованих салатах. Особливо рецепти з остринкой.

На захист баклажанів скажу, що при грамотному догляді з одного куща можна зібрати до 2,5 кг “синеньких”. Трапляються цифри і побільше.

Мені баклажани подобаються своїми м’якими, красивими, злегка опушеними листками і дивовижною формою листя і плодів.

До кінця від баклажана я не відмовляюся. В цьому році я висаджу низькорослі, контейнерні баклажани. Врожаю для нашої сім’ї вистачить, а в негоду контейнери можна занести в будинок або передбанник і теплицю.

Пророщування і посадка баклажанів не займуть багато сил або часу.

Можна прискорити сходи – проростити насіння у вологих ватних дисках ( в теплі). Взагалі .

Висаджувати пророслі насіння краще відразу в окремі горщики, так як баклажан не любить пересадки.

До статті, будьте готові до того, що до висадки в грунт баклажана не раз потрібно буде збільшувати горщики. Мої баклажани переїжджали під укриття в горщиках по 1-1,5 літра.

Звичайно, при бажанні можна і з покупної чорниці насінням виростити свій урожай. Садівники ще ті ентузіасти!

Або з насіння. Було б бажання!

Любіть те, що вирощуєте і вирощуйте те, що любите!