Коли краще збирати помідори в теплиці?
Томати – одна з найбільш популярних і поширених овочевих культур, що вирощуються в теплицях і у відкритому грунті. Для одержання багатого врожаю великих, соковитих і смачних помідорів потрібно враховувати не тільки агротехнічні вимоги і правила вирощування, але й оптимальні строки для збору плодів. Саме від цього залежать смакові якості і лежкість зібраних помідор. Дачникові потрібно враховувати, що час збору врожаю в теплиці та на городніх грядках відрізняється і має певні нюанси.
Терміни збирання помідорів залежить від кількох факторів:
-від кліматичної зони;
-від виду сорту (скоростиглий або пізній);
-від умов вирощування(у відкритому грунті або в теплиці). Приміром, в полікарбонатній теплиці помідори будуть зріти до пізньої осені, на відміну від плівкових укриттів або відкритого грунту;
-від дотримання агротехніки, що включає в себе обробіток ґрунту, своєчасне внесення добрив, підтримування оптимального температурного режиму та вологості.
Томати молочної стиглості знаходяться у фазі “повільного” дозрівання. Вони білястого відтінку, при розрізі видно рожева м’якоть.
Помідори бланжевой стиглості бурого відтінку, для дозрівання їм потрібно від тижня до 10 днів.
Знімати чи зелені помідори в теплиці
Багато хто задається питанням, чи треба знімати зелені помідори в теплиці? Помідори в теплиці збирають не зовсім дозрілими, це дає можливість швидше сформуватися і дозріти іншим плодам на кисті. До того ж для зберігання і подальшої переробки переважно плоди зеленого кольору, або в стадії молочної стиглості. Вони добре зберігаються і дозрівають через 2-3 тижні.
Зелені плоди ще знаходяться в стадії росту. У них насичений темно-зелений колір, вони тверді на дотик. Такі помідори краще залишити на деякий час на рослині, до появи світлого відтінку. Його поява свідчить про закінчення фази росту і початку дозрівання.
Правила збирання томатів з куща
До збору помідорів потрібно приступати тільки в суху і теплу погоду, краще всього вранці, до появи роси або ж коли вона повністю просохне.
Основні правила збирання помідор з куща:
1. Томати потрібно зривати разом з плодоніжками – вони покращують лежкість плодів і запобігають розвиток гнилі.
2. Для збору помідор краще всього використовувати садові ножиці. Зрізати плід потрібно дуже акуратно, намагаючись не пошкодити шкірку. Будь-мікротріщина на помідорної шкірці може викликати розвиток гнильного процесу і псування томату.
3. Зірвані помідори зручніше всього складати в ящик, кошик, широкий таз або відро. Це потрібно робити акуратно, щоб не пом’яти стиглі плоди. Для цього краще всього укладати зібраний урожай в один шар.
4. Помідори дозрівають поступово, тому і збираються поетапно, кожні 4-6 днів. В такому випадку залишилися зелені плоди будуть встигати переходити в стадію молочної зрілості.
Як швидко перетворити зелені помідори червоні
Зірваному помідору не потрібні прямі сонячні промені, щоб дозріти. Краще знайти тепле, затишне місце і розсипати їх там. З підвіконня дозріли помідори підійдуть тільки для салатів, у заготовках їх краще не використовувати.
Найголовніше – не забудьте покласти до зеленим вже стиглий, червоний помідор.
– Зріють плоди виділяють специфічний газ дозрівання – етилен, і він сприяє тому, що помідори поруч починають швидше зріти. Також можна підкласти стигле яблуко або банан.
Тепло теж прискорить дозрівання помідорів, тому багато хто складають плоди у валянки, вкривають ковдрою.
– Можна накрити помідори теплою темною тканиною: вовняної тряпицей, але натуральної, щоб був хороший повітрообмін.
Набагато пізніше можна буде просто висмикнути кущ з плодами і підвісити його. Так плоди доспеют значно швидше. Це теж досить дієвий спосіб, але короткочасний і незручний.