Кулінарія

Шеф-кухарі розповіли, що приготувати з решти м’яса

Вчорашній шашлик, особливо якщо він провів ніч вхолодильнике – страва налюбителя. Але шеф-кухарі знають, як дати «старому» м’ясу нове життя. Спойлер: вся справа в соусе.

Якщо ви не розрахували сколичеством шашлику, і момент, коли всі вже наїлися, у вас залишився тазик м’яса, шеф-кухар Олексій Онєгін радить залишити «зайвий» шашлик вмаринаде і приготувати його наступний день насковороде або вдуховке. Якщо м’ясо все ж посмажили, але не з’їли, розігрівати вчорашній шашлик не варто.

Він вийде сухим, жорстким і не дуже смачним.

Замість цього, Онєгін пропонує приготувати ароматний соус і протушитьв ньому м’ясо.  Подайте з будь-яким розсипчастим гарніром, від рису докускуса. Саме так вирішують цю проблему шеф-повара.

Шеф розповів історію кухаря зресторану в місті Лесковац півдні Сербії, який намагаючись знайти застосування шашлику зі свинини, придумавши страву «ліскуватка мучкалиця» – свинина, тушкована в соусі лука, помідорів і солодкого перцю.

У схожій ситуації, за словами Онєгіна, віндійському Нью-Делі народилося страва «баттер-чікен» – шашлик із курки, тушкований у соусі на основі помідорів, йогурту та пряних спецій.

Втім, спиратися на якийсь конкретний рецепт необов’язково – просто приготуйте цікавий соус, який буде поєднуватися своїм шашликом, і вчорашнє м’ясо заграє новими фарбами.

Шеф-кухар Олександр Кучеров пропонує приготувати шашлику шакшуку, що залишився. Для цього страви потрібно лук, томати власного соку, яйця, спеції та свіжа зелень. Цибулю наріжте кільцями і обмастіть на олії. Додайте помідори у свій соку і нарізаний шашлик. Коли томати закиплять, зробіть лунки і акуратно влийте в них яйця. Приберіть шакшуку на 3 хвилини в духовку або залиште насковорідку, щоб білок схопився, а жовток залишився рідким. Посипте заатаром (суміш спецій), перцем та рубаною зеленню.

Бренд-шеф Надія Любімова вважає, що вчорашній шашлик відмінно підійде для шаурми. Км’ясу слід додати свіжі овочі, загорнути все влаваш, обсмажити на грилі або сковороді і відразу подавати на стіл.

Шаурма зі вчорашнім шашликом – це топ! Соковий шашлик і при цьому скоринкою. Просто наріжте м’ясо тонкими смужками і змішайте з улюбленим соусом. Мені подобається поєднання барбекю та грецького йогурту, але можна використовувати будь-які соуси.

Любимова також запропонувала зробити извчерашнего шашлику рагу – загасити всоусе совощами.

М’ясо стане м’яким і віддасть смак серпанок рагу.

І ще один рецепт від шефа – пустити, що залишився від вихідних шашлик насэндвичи.

Головне тонко нарізати! Буде дуже смачно, особливо ссоусом і свіжими овочами.

Шеф Євген Михайлов зізнається, що на його погляд, хороший шашлик вхолодном вигляді наступний день теж непоганий, але він знає, як зробити його ще краще.

Крім шаурми, я віддаю перевагу гуляш. Рецепт дуже простий, але всім подобається.

Для приготування потрібні шашлик, ріпчаста цибуля, морква, картопля, томати власній соку або свіжі помідори, болгарський перець, зелений селера, вершкове масло, вода, білий хліб, рослинне масло, сіль, перець, гострий чилі або паприка солодка.

Овочі та м’ясо нарізати великим кубиком. Нарастительном олії з додаванням вершкового обсмажте картоплю, потім додайте моркву і цибулю. Додайте селеру і болгарський перець, а потім помідори у власній соку або нарізані свіжі помідори, і доведіть докипения. Залийте водою так, щоб вона повністю накрила овочі. Тушкуйте доготовности, потім додайте м’ясо і доведіть докипения. Рідини наэтот момент має бути не вище гуляшу. Можна додати перець чилі, солодку або копчену паприку і посипати улюбленої зеленню – базиліком, кінзою, петрушкою або зеленою цибулею. Подавати гуляш шеф рекомендує с білим хлібом.